Jaardoelen formuleren

Van volgend jaar een krachtig jaar maken? Zo doe je dat!

Wil je groeien en knallen in het nieuwe jaar? Heb je het gevoel niet alles uit vorig jaar te hebben gehaald en wil je dat nu anders aanpakken? Maak dan jouw wensen concreet en stel jaardoelen op voor jezelf.

Voor het stellen van deze doelen kijk je eerst terug op het afgelopen jaar. Je gaat actief opruimen in je hoofd, een stap die er echt bij hoort en overzicht creëert. Focus op positieve punten is hierin belangrijk. Niet gerealiseerde doelen zijn zeker geen verloren zaak, maar zie je als iets waarin nog groei zit. Maak ook een overzicht van situaties en resultaten die je verrast hebben afgelopen tijd.

Blik vervolgens vooruit op 2021 en bepaal welke aspecten voor jou het grootste verschil zullen maken als je ze kan aanpakken. Wat wil je heel graag wat je nog niet hebt en wat heb je nu in je leven dat je liever kwijt bent? Probeer ook groots te denken en dromen. Bepaal drie à vier prioriteiten die voor jouw leven het belangrijkst zijn, waar je echt voor wilt gaan.

Je hebt nu een heldere vooruitblik. Door deze om te zetten in doelen kom je ook echt in de actiemodus. Visualiseer daarvoor per prioriteit jouw einddoel. Wat zie en voel je? Bedenk dan nu kleine stappen (subdoelen) die je leiden naar dat einddoel. Dat zijn niet altijd nieuwe dingen, soms moet je eerst iets laten of ergens mee stoppen om ook daadwerkelijk ruimte te creëren voor jouw nieuwe doel. Een van de barrières die je in dit proces tegen kunt komen en je groei remmen, zijn je eigen gedachtes. Juist daarom kan ondersteuning bij de opstart van dit doel-proces of gedurende het jaar heel erg fijn zijn. Jij kunt vast wel iemand bedenken die jou hier positief bij kan helpen en uitdagen.

Van al jouw doelen en prioriteiten maak je een mooi overzicht (geschreven of getekend – als het voor jou maar beklijft). Zet de subdoelen uit in de tijd. Door ze voldoende tijd te geven, blijft er ruimte over voor onverwachte zaken. Plak, hang of noteer dit overzicht (doelen en tijdspad) ergens waar je ze regelmatig tegenkomt en sta gedurende het jaar af en toe stil bij de voortgang ervan. Zo blijf je een scherpe en actieve blik houden op jouw eigen groeipad en maak je van 2021 een krachtig jaar!

Gratis werkblad

We hebben hiervoor een fijn werkblad gemaakt dat je kunt downloaden via het onderstaande formulier. We wensen je veel succes en plezier toe tijdens deze sessie en weten zeker dat je er veel aan gaat hebben. Loop je vast of wil je ergens over sparren? Aarzel niet om de hulp van een van onze coaches in te roepen. Even van gedachte wisselen kan altijd ook met een van ons!

Download het werkblad

Werkblad download

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Sparren of meer weten over onze aanpak? Bel of mail ons!