Geluk heb je zelf in de hand!

Geluk heb je zelf in de hand!

Geluk is iets wat iedereen nastreeft. De één voelt zich van nature vaak gelukkig, waar de ander dat vaker zou willen zijn. Geluksgevoel wordt namelijk voor ongeveer 40% door jouw genen, voor zo’n 10% door jouw omgeving en voor maar liefst 50% door jouw mindset bepaald. Dat laatste en grootste gedeelte, kun je zelf beïnvloeden. Hoe je dat kunt doen, lees je in deze blog.

Wat is geluk?

Geluk voel en ervaar je van binnenuit. Het is lastig in woorden te vatten, maar vaak wordt een mix van de volgende woorden als definitie gebruikt: blijdschap, welbevinden en levenstevredenheid. Geluk heb je zelf in de hand!

40% genen

Iedereen kent wel een persoon die altijd goed in zijn of haar vel lijkt te zitten. Zij zijn niet snel van slag en bekijken zaken meestal van de positieve kant. Deze mensen hebben waarschijnlijk een hoog aangeboren geluksgevoel. Ook hebben velen van hen het gevoel dat ze hun leven zelf sturing kunnen geven en dus positief kunnen beïnvloeden. Dat maakt hen gelukkiger.

10% omgeving

Voor een klein gedeelte wordt ons geluksgevoel bepaald door onze omgeving. In een arm of rijk land en in oorlog of vrede wonen, heeft daar invloed op. Men zegt vaak dat geld niet gelukkig maakt. Echter, tot het bedrag waarmee je vrijheid en onafhankelijkheid ervaart, maakt geld weldegelijk gelukkig. Vanaf die drempel brengt meer geld niet meer geluk met zich mee.

Onze genen en omgeving spelen ook op een andere manier een rol. Ben je van nature opgewekt, dan roept dat positieve reacties op, wat jou nog gelukkiger maakt. Een neerslachtig persoon roept juist negatieve reacties op. Die hebben vervolgens een negatieve invloed op het geluksgevoel.

50% mindset

Tot slot wordt ons gevoel van geluk grotendeels bepaalt door wat we doen en welke gedachten we daarbij hebben. Het fijne is dat dit grote gedeelte juist gestimuleerd wordt door kleine dingen en we dit zelf kunnen beïnvloeden. De volgende aspecten hebben hier een grote invloed op:

  • Iets voor een ander kunnen doen en betekenen, maakt ons gelukkig.
  • Ambitie stimuleert zinvol bezig zijn. Dankzij zinvolle activiteiten komen we tot ontplooiing en kunnen we genieten van het leven.
  • Mensen zijn sociale dieren. Sociale relaties, maken ons gelukkig.
  • Iets wat we vaak zelf in de hand hebben én wat een geluksgevoel oproept, is lichamelijke beweging. Een korte work-out of een wandeling kan al het verschil maken.
  • Jouw denken beïnvloedt jouw gevoel. Positief denken, geeft je dus een positiever en gelukkiger gevoel.
  • Accepteer jezelf zoals je bent en heb geen onnodige kritiek op jezelf.

Kennismaken?

Plan een gratis kennismakingsgesprek met ons in